posłuchaj

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji

Aktualności

Warsztaty kuchni żydowskiej
Wszyscy znacie zapewne chałkę, którą można spotkać w każdej białostockiej piekarni?
A, czy wiecie, że mak i sezam stosowane do posypki pieczywa symbolizują mannę z nieba;
że trzy wałki, z których splata się warkocz, symbolizują prawdę, pokój i sprawiedliwość?
Chałkę splata się też na 7 wałków, które symbolizują siódmy dzień tygodnia – Szabat.

Już w piątek 23 marca w Atuty Studio Kulinarne (Piotrkowska 2A lok 2A) będziemy pokazywać różne „części” składowe kuchni żydowskiej i wspólnie przygotujemy kilka dań.
Opowiemy czym jest Szabat, podzielimy się chałką i wspomnimy o zasadach koszerności oraz świętach żydowskich.

Warsztat poprowadzi niezastąpiony Dariusz Szada-Borzyszkowski ! Reżyser teatralny i telewizyjny,
Autor i reżyser kilku telewizyjnych filmów fabularnych i wielu filmów dokumentalnych o tematyce kulturalnej i społecznej i promocyjnej. Autor i współprowadzący serię programów „Jedz na zdrowie” oraz warsztatów kulinarnych Towarzystwa Przyjaciół Kultury Żydowskiej.

Współprowadzącą będzie zawsze uśmiechnięta Agata Ignatowicz - Prezes Towarzystwa Przyjaciół Kultury Żydowskiej oraz Kamil Mrozowicz animator kultury, kulturoznawca. Członek Stowarzyszenia im. Jana Karskiego. Od 2017 uczestniczy w programie Liderzy Dialogu - skierowanego do lokalnych aktywistów zaangażowanych w dialog polsko-żydowski, walkę z antysemityzmem, edukację w dziedzinie historii i kultury żydowskiej.

W programie wspólne przygotowanie:

- białysa,
- hummusu,
- kawioru żydowskiego,
- cymesu,
- baba ghanoush.

Wszystko odbędzie się w atmosferze żydowskich dowcipów (zwanych szmoncesami)
przy lampce wina.

Chałka będzie już gotowa na miejscu.
2018-03-21 09:16:08